Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Brutálisan nőtt a hiány, és em
  2007-12-15 14:35:08, szombat
 
  Brutálisan nőtt a hiány, és emiatt csak a politikusok okolhatók

Baksa Roland - roland.baksa@mail.index..hu
| 2007. 12. 14., 21:08 | Frissítve: 2 órája

Eddig csak körvonalakban beszéltünk arról, hogy az államháztartás bajai mennyire írhatók a felelőtlen politikusaink számlájára, vagy vagy mennyire magyarázhatóak külső okokkal. Kiábrándító látlelet.

A rendszerváltástól eltelt 18 évet tekintve 2000-ben volt a legkisebb, 3 százalékhoz közeli az államháztartási hiány. Azóta a deficit felfelé vette az irányt. Nem kell különösen ecsetelni, hogy a legutóbbi négyéves választási ciklusban mennyire felelőtlen költségvetési politikát folytatott a kormány.

Ez csúcsosodott ki a 2006. évi hiányban, amely a beavatkozások, a megszorító csomag nélkül a GDP 11,5 százaléka körül alakult volna. (Végül 9,2 százalék lett, ami világviszonylatban a második legrosszabb mutató.) Eddig senki nem számszerűsítette, hogy a drasztikus hiányelfutásból mekkora rész írható a politikusok számlájára vagy mennyiben köszönhető a politikai döntésektől független tényezőknek, a nemzetközi környezet vajon inkább az államháztartási egyenleg romlását, vagy ellenkezőleg, annak javulását segítette.

Milyen jó lett volna politikusok nélkül
A Pénzügyminisztérium két vezető közgazdásza ezt a kérdést vizsgálta, és lesújtó eredményre jutottak. A hangsúlyozottan nem a tárca hivatalos álláspontját tükröző, csak saját véleményüket tartalmazó elemzésükben megállapítják, hogy a két időpont közötti 8,5 százalékos GDP-arányos deficitnövekedés teljes egészében a politikai döntések miatt következett be. (A szerzők tehát a 2000. évi tényleges és a 2006. évi beavatkozás hiányában kialakuló deficitet vetették össze.)


A külső feltételek, illetve a politikai döntésektől közvetlenül nem befolyásolt tényezők összességében inkább még javították is az egyensúlyt. Elsősorban a világpiaci pénzbőség miatt az euróban levő államadósságra fizetett kamatkiadások csökkentek. Ez a GDP arányában 1,25 százalékot - 240-250 milliárd forintot - jelentett, vagyis enélkül nem 8,5 százalékos hiánynövekedés következett volna be, hanem majdnem két számjegyű.

Persze voltak a politikai döntésektől független hatások között olyanok is, amelyek rontották a büdzsé egyenlegét, mint például az adóelkerülés vagy a gyógyszer-támogatási kiadások felfutása a dinamikusan emelkedő fogyasztás miatt. Ezek azonban nem ellensúlyozták az egyensúlyt javító tényezőket. Egy szó, mint száz: a politika által közvetlenül nem befolyásolt történések a GDP 1 százalékával apasztották volna a büdzsé hiányát.

És ez lesz
A tanulmány készítői megbecsülték, hogy a konvergenciaprogram betartása mellett mely tényezők okoznak hiánycsökkenést vagy -emelkedést 2006 és 2010 között. A kormányzati béreknél a reálérték jelentős csökkentése és az elbocsátások sora összességében a GDP 1,4 százalékának megfelelő egyenlegjavuláshoz vezet, a munkát terhelő adók emelése ennek több mint felével apasztja a deficitet.

A fogyasztási adókból befolyó bevétel a GDP fél százalékával rontja a szaldót. Ez első látásra furcsának tűnhet, hiszen az áfát, a jövedéki adót, a regisztrációs adót - akár több lépésben - ezen ötéves periódus alatt emelték, illetve emelik. De az adóbázis kevésbé nő, mint a GDP, ezért összességében a GDP-arányos bevétel mérséklődik. A nyugdíjkiadások a korábbi évekre jellemzőnél jóval visszafogottabban, de még mindig növelik a hiányt, mégpedig 0,12 százalékkal.
A magyar politikusok nem hagyták ezt. Tucatszámra hoztak olyan döntéseket, amelyek miatt az egekbe emelkedett a költségvetési deficit, amely a már az új ciklusban foganatosított intézkedések nélkül csaknem megnégyszereződött volna. Ezek nem koncentrálódtak csak egy-két kiadási vagy bevételi tételre, szinte valamennyi fontos kiadási és bevételi tényező szerepet játszott a folyamatban.

A sztrádaépítéseket felpörgették, csak ez kisebb fejlesztésekkel és egyszeri hatásokkal együtt 2,3 százalékkal dobta meg a hiányt. Minden fontosabb adónemből és a tb-járulékokból kevesebbet szedtek be, nagyvonalú lakás-, család- és gázártámogatási rendszert működtettek, miközben bevezették a 13. havi nyugdíjat. Csak utóbbi a bruttó hazai termék fél százalékával (ez a 2006. évi GDP-vel számolva 120 milliárdos többlethiánynak felel meg, bár tavaly 180 milliárdot emésztett fel a plusz egyhavi nyugdíj) eredményezett nagyobb deficitet. A közszféra béremelése majdnem másfél százalékos egyenlegrontáshoz vezetett. A legnagyobb tétel (1,56 százalék) a politikai döntések miatti adósságállomány-növekedés deficitnövelő hatása.

Jóval szerényebb a politikai döntések miatti egyenlegjavulás mértéke. (A vasúti közlekedés támogatásának valamelyest visszafogása, pénzintézeti különadó bevezetése, szja-adókedvezmények csökkentése.) Összességében a politikai döntések a GDP 9,3 százalékával rontották az államháztartás egyenlegét a két időpont között.

Mi lett volna, ha?
A szerzők számításai szerint - kicsit leegyszerűsítve - ha nem csinált volna semmit a kormányzat, illetve a politikusok, illetve ha egyetlen egy kiadási és bevételi tétel GDP-hez mért arányát sem változtatták volna a 2000-es kiinduló évhez képest, akkor a bruttó hazai termékhez viszonyított államadósság a 2006. évben 66 százalék helyett 37 százalék lett volna.
És mi lesz, ha még öregszünk is?
Az eredmény már így is elszomorító és tanulságos. Az különösen kijózanító, ha tudjuk: a brutális deficitnövekedésben nem a nagy elosztórendszerek (nyugdíj- és egészségügyi rendszer) alapproblémájának, vagyis a társadalom elöregedésének a jelentkezése volt a fő ok - hangsúlyozta Ohnsorge-Szabó László, a PM szakértője, az elemzés egyik társszerzője a Magyar Közgazdasági Társaság és az Állami Számvevőszék rendezvényén. Vagyis: e nélkül az egyre erősödő nyomás nélkül futott el a gazdaságpolitikai döntések miatt a deficit.

Az elemzést nagyban nehezítette, hogy folyamatosan adathiányba ütközött a két szerző. Egyrészt ellentmondások vannak a különféle adatforrások között (például a költségvetési és a nemzeti számlák között), másrészt ma szinte lehetetlen publikus adatokból helyes képet alkotni az államháztartás állapotáról.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: deficitnövekedés, számszerűsítette, államháztartási, adókedvezmények, fejlesztésekkel, többlethiánynak, koncentrálódtak, gázártámogatási, egyenlegjavulás, hangsúlyozottan, hiánycsökkenést, leegyszerűsítve, nyugdíjkiadások, adósságállomány, hiányelfutásból, államadósságra, ellensúlyozták, hiánynövekedés, államháztartás, ellentmondások, magyarázhatóak, elöregedésének, foganatosított, regisztrációs, megállapítják, összességében, deficitnövelő, költségvetési, kamatkiadások, beavatkozások, támogatásának, eredményezett, politikusaink, körvonalakban, csúcsosodott, intézkedések, politikusok okolhatók, államháztartás bajai, felelőtlen politikusaink, rendszerváltástól eltelt, államháztartási hiány, deficit felfelé, legutóbbi négyéves, megszorító csomag, második legrosszabb, drasztikus hiányelfutásból, politikusok számlájára, politikai döntésektől, nemzetközi környezet, államháztartási egyenleg, kérdést vizsgálta, tárca hivatalos, Baksa Roland, Ohnsorge-Szabó László, Magyar Közgazdasági Társaság, Állami Számvevőszék,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alakot vált...  Búzaszentelés  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Becsüld meg azt amid van,...  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Gondolatok az életről és szere...  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam  Emlék  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Gaál Viktor gondolata  Az idő elsodorja létezésünk  Próbálkozni kell ahhoz,  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Mindenünk, amink van, amit sze...  képre írva  Ahogy emelkedik a rezgés...  Emlék  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Maradék idő  Paul David Tripp Április 25  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Emlék  Gábor Dénes gondolata  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Szent György napi hiedelmek, s...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Messziről jött ember  Maradék idő  Ázzal aki csak szép  A végzet az  Jó éjszakát  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó éjszakát  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Amit átélünk,  William Shakespeare idézet  Nehezen engedem  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
politikusok okolhatók, államháztartás bajai, felelőtlen politikusaink, rendszerváltástól eltelt, államháztartási hiány, deficit felfelé, legutóbbi négyéves, megszorító csomag, második legrosszabb, drasztikus hiányelfutásból, politikusok számlájára, politikai döntésektől, nemzetközi környezet, államháztartási egyenleg, kérdést vizsgálta, tárca hivatalos, politikai döntések, szerzők tehát, külső feltételek, világpiaci pénzbőség, euróban levő, büdzsé egyenlegét, adóelkerülés vagy, dinamikusan emelkedő, egyensúlyt javító, politika által, büdzsé hiányát, tanulmány készítői, kormányzati béreknél, reálérték jelentős, elbocsátások sora, munkát terhelő, fogyasztási adókból, jövedéki adót, regisztrációs adót, adóbázis kevésbé, korábbi évekre, magyar politikusok, egekbe emelkedett, költségvetési deficit, sztrádaépítéseket felpörgették, tb-járulékokból kevesebbet, bruttó hazai, plusz egyhavi, közszféra béremelése, legnagyobb tétel, vasúti közlekedés, államháztartás egyenlegét, szerzők számításai, 2000-es kiinduló, különösen kijózanító, nagy elosztórendszerek, társadalom elöregedésének, jelentkezése volt, elemzés egyik, egyre erősödő, gazdaságpolitikai döntések, elemzést nagyban, különféle adatforrások, nemzeti számlák, államháztartás állapotáról, deficitnövekedés, számszerűsítette, államháztartási, adókedvezmények, fejlesztésekkel, többlethiánynak, koncentrálódtak, gázártámogatási, egyenlegjavulás, hangsúlyozottan, hiánycsökkenést, leegyszerűsítve, nyugdíjkiadások, adósságállomány, hiányelfutásból, államadósságra, ellensúlyozták, hiánynövekedés, államháztartás, ellentmondások, magyarázhatóak, elöregedésének, foganatosított, regisztrációs, megállapítják, összességében, deficitnövelő, költségvetési, kamatkiadások, beavatkozások, támogatásának, eredményezett, politikusaink, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4225
  • e Hét: 18455
  • e Hónap: 29566
  • e Év: 183062
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.